Zowel echt groen als kunstplanten en posters bereiken gunstig effect.
Zowel echt groen als kunstplanten en posters bereiken gunstig effect. 
bron: CBRE / Elizabeth Nelson

Een groene omgeving

Inmiddels is veel bekend over de gezonde effecten van planten op de werkplek en een op de natuur geïnspireerde werkomgeving. Planten zijn onder meer goed voor de sfeerbeleving en dempen de akoestiek. Bovendien voelen mensen zich er prettiger en presteren daardoor beter. Het gemiddelde kantoor is echter niet bepaald een natuurlijke omgeving. En dus kunnen medewerkers ook niet profiteren van de bewezen voordelen. 
Vastgoedadviseur CBRE, liet onderzoek doen naar de voorwaarden voor een gezonde werkcultuur. 

Voorheen beperkte ook in het CBRE kantoor het levende groen zich tot een bos bloemen bij de koffieautomaten die vanaf de werkplekken niet eens te zien waren. 
Voor dit onderzoek was dus een nieuwe inrichting nodig. In de Healthy Spot werden onder meer in de pantry’s en midden op de werkvloer (echte en kunst-) planten neergezet en werden op een aantal centrale muren en in kleinere kantoren posters met natuurafbeeldingen opgehangen. 

Bovendien werd over één grote muur fotobehang met een groene print aangebracht. Uiteindelijk waren vanaf elke werkplek planten zichtbaar. De objectief gemeten en gevoelde prestaties gingen met 10% omhoog. Door deze maatregelen voelde 76% van de deelnemers in de Healthy Spot zich energieker, 65% voelde zich gezonder en maar liefst 85% voelde zich gelukkiger. 

Share by: